søndag 17. juli 2011

Food times!

Vi kjører oppskrift:


Biff Stroganoff - the easy way!

1-2 personer


Du trenger:
1 ku, kalv eller okse (Bovinae, Bos primigenius)
1 boks hakkede tomater
1 kartong fløte ELLER 1 boks med crême fráiche (mystisk fransk substans som kan minne om rømme, men som er mye bedre fordi det ikke er like syrlig.)
Champignon, hermetiserte eller ferske (Sopp! Som vokser i skogen! Bluarhg!)
1 paprika (mystisk grønnsak fra den fjerne østen!)
1/2 løk (eller etter eget ønske, det er mange som ikke liker løk, men om du gjemmer den godt spiser de det likevel, de små kresne jævlene.)
Salt, pepper, krydder etter eget ønske.
(For de litt fine: Estragon og muskatnøtt.)



Begynn med å slakte kua. Separer de forskjellige delene med en fileteringskniv i henhold til slaktekartet, og finn de møreste, fineste bitene. Disse skal du bruke til middagen.

Om du ikke har kjennskap til hvordan man gjør dette får man kjøtt i FRYSEDISKEN på såkalte "BUTIKKER."


Finn fram ei diger feit jerngryte og hell oppi nykjerna smør. Om du ikke har det greier det seg med ei vanlig kasserolle og melange, matolje eller butikksmør.

Skjær kjøttet i terninger. Det kan være greit å få hjelp av en voksen til dette. (Eller kjøpe ferdigskåret kjøtt i butikken.)

Når smøret/olja/smultet er varmt nok, heller du i hakkede terninger av ku, kalv, okse eller liknende dyrearter og steker dette med salt og pepper til det blir brunt og fint. Pass på at det ikke brenner seg ellers blir Øyvind Hellström jævlig ilter.

Mens du steker kjøttet kan du f.eks bruke tiden til å sette på en episode av Magnum P.I.

Når du begynner å gå lei av barten til Tom Selleck er kjøttet ferdig stekt.

Dersom du er mer ressurssterk kan du benytte denne lille pausen til å skjære paprika opp i strimler, eller hakke opp løken. Eller begge deler! Og ikke glem soppen, kjære Dem.

(Det kan være greit å ha det ferdigstekte kjøttet i en egen beholder på siden når du skal lage resten. Bruk den samme gryten, da beholder du mye av den gode kjøttsmaken.)

Ha i mere smør i gryta. Masse smør. Smør er bra for deg, skal du overleve den norske vinteren.


Hell løkbitene i gryta og stek til de er gylne og blanke.
Repeter, men denne gangen med soppen. Pass på litt her, sopp har en tendens til å "poppe" opp av gryta når de blir for varme. Dersom du foretrekker å ikke ha brannsår i ansiktet kan det være greit å være påpasselig og røre kontinuerlig. (Dersom du bruker hermetiserte sopp kan det dessuten lønne seg å helle over kraften i en egnet beholder til å spe på når du skal lage saus)


Hell paprikabiter og oppi gryta, og stek til de blir myke og litebitegrann blanke. Disse krever ikke like lang tid å steke som løken. Krydre slik at det smaker godt.

(Dette finner du ut ved å smake underveis. Aldri glem det.Muskatnøtt setter en liten spiss på det hele, men ikke bruk for mye, da det er en ganske markant smak. Estragon gir også en særegenhet, men bruker du for mye blir det smakende bearnaisesaus.)


Når dette er stekt (ca. tre minutter) Heller du over 1 stor boks med knuste og hakkede tomater.
Du kan også bruke tomatpuré men da blir det mindre mat dersom du skal ha gjester, så vi kjører hakkede tomater.

Kok opp, og når det bobler godt, tar du en passe fløte/crême fráiche og rører dette inn. Er viktig å røre godt her slik at du får blandet alt og får en jevn fin farge på sausen. (Og for å gjemme sporene av rottegift/arsenikk, om du er av den typen.)

Hell kjøttet tilbake i kasserollen og la det putre på svak varme så lenge du har tid til. Dersom sausen blir for tykk, kan du helle i litt vann, eller bruke champignonkraften du sparte tidligere om du er en luring som meg. Sausen skal være litt tykk, men ikke grøtete.

Glem ikke å smake til med krydderier, ellers får du en ganske kjedelig middag. Du kan bruke nær sagt hva som helst her, alt etter personlige preferanser, f.eks chili, hvitløk, rottegift. Når du er fornøyd med hvordan det smaker, ja, da er middagen ferdig da, dere!

Serveres med ris, og gjerne formloff eller annet lyst brød, smør, og en god salat.


Da er det vel på tide å smelle til med en klisjé som er populær blant husmødrebloggere og matprogrammer på tv - vel bekomme.

1 kommentar:

Katrine sa...

Nomnomnom. Husk ALLTID å snike inn løk. Aldri spør først. Det gjeld all mat.